czwartek, 28 listopada 2019

Kiedy sadzić czosnek?

Ostatni moment na jesienne sadzenie czosnku!
Kiedy byłam dzieckiem czosnek trzeba było posadzić w październiku, bo już w listopadzie chwytał mróz i padał śnieg.

W ostatnich latach z braku czasu i dzięki dobrej pogodzie przesuwam to zajęcie na listopad, a raz nawet posadziłam czosnek 1 grudnia. Dlaczego w ogóle sadzimy czosnek jesienią, a nie wiosną jak większość warzyw?
Jesienne sadzenie czosnku fot. Hanna Fleszar

Czosnek można uprawiać wiosną jednak sadzony przed zimą osiągnie większe rozmiary, a na tym nam zależy. Poradniki działkowców określają termin sadzenia czosnku na około połowę listopada, chodzi o to, że nie powinno już być temperatur na tyle wysokich, aby ząbki czosnku ruszyły z wegetacją. Zatem najrozsądniej jest, zamiast trzymać się kalendarza, monitorować prognozę pogody i posadzić to cenne warzywo przed rozpoczęciem przymrozków.
Ząbki czosnku fot. Hanna Fleszar

Ząbki czosnku przewidziane do posadzenia powinny być duże, koniecznie zdrowe i zakupione specjalnie w celach uprawnych. Nie używajmy do tego celu czosnku kupionego w supermarkecie, tym bardziej z etykietką towaru importowanego.
W każdym mieście na tzw. "zielonym rynku" można zaopatrzyć się w czosnek polskich odmian.
Jeśli natomiast lubimy eksperymentować w ogrodzie i kuchni warto spróbować uprawy czosnku słoniowego, dostępnego w sklepach internetowych. Czosnek słoniowy (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) przywędrował do Polski z Ameryki i zdobywa coraz szerszą popularność.
Ząbki czosnku słoniowego fot. Hanna Fleszar

Jeden ząbek tej odmiany czosnku może osiągać wielkość całej główki normalnego czosnku. Jednak liczba ząbków w główce zwykle oscyluje wokół 5. Zwolennicy cz. słoniowego preferują jego delikatniejszy smak i brak charakterystycznego zapachu.
Czosnek słoniowy po lewej i czosnek zwykły po prawej  fot. Hanna Fleszar

Można używać go w kuchni podobnie jak czosnek tradycyjny, jednak warto spróbować go upiec:
  • nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • przekroić poziomo główkę czosnku w połowie
  • polać przekrojoną główkę czosnku oliwą doprawić solą i pieprzem, złączyć obie połówki z powrotem
  • zawinąć czosnek luźno w folię aluminiową
  • piec 40-60 minut w zależności od wielkości główek
  • zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zostawić jeszcze na 30 minut dla lepszego smaku.
Rozsmarować na chlebie lub mięsie lub wykorzystać do zupy czy sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz